Flikar

20 juli 2010

Smulpaj

Det finns ju nästan inget enklare och godare än smulpaj. Det här är en jordgubbs- och hallonpaj med basilika och balsamvinäger. Jag har tidigare bara gjort den med jordgubbar, men jag hade hallon tillgänglig sist och det visade sig vara ännu godare!



Tänkte jag skulle skriva ungefär hur jag har gjort den. Det är cirkamängder för jag mäter aldrig när jag gör smulpaj.

Recept
500 g jordgubbar
250 g hallon
2 msk potatismjöl
1 näve färsk basilika
2-3 msk balsamvinäger

Smuldeg
100 g smör
2 dl fiberberikade havregryn
1 dl vetemjöl
Socker

Blanda ihop bären och det andra i en pajform. Blanda runt potatismjölet så det inte blir klumpar sen. Rör ihop smuldegen och smula över pajen. Ta i så mycket socker du tycker passar. Jag tar inte socker direkt på bären, för jag gillar syrliga pajer.

Grädda mitt i ugnen på ca 200 grader i ungefär 30 min. Det ska bubbla i bären när det är klart. Lägg över folie om det börjar bli bränt.

Servera gärna med vaniljsås och/eller vaniljglass.

7 kommentarer:

  1. Smarrigt. Har aldrig testat att blanda hallon och jordgubbar, det kanske jag ska ta och göra. :-)

    SvaraRadera
  2. Basilika i sötsaker är faktiskt jätte gott! Basilikaglass är en riktig höjdare :)

    SvaraRadera
  3. Lät spännande att ha basilika och balsamvinäger ihop med jordgubbar o hallon!

    SvaraRadera
  4. Ser väldigt gott ut, har aldrig testat med basilika och balsamvinäger, det kanske jag skulle göra nästa gång

    SvaraRadera
  5. Mmm det är riktigt gott ;-) Inte bra för figuren dock...

    Basilikaglass lät jättespännande - jag hör att jag testat alldeles för vanliga glassar i mina dar :-)

    SvaraRadera
  6. Jag har just en massa hallon som mognar och gäster på ingång. Att jag dessugom älskar både basilika och balsamvinäger gör att jag ska testa denna. Men har du inget bra tips på vad man gör med röda vinbär?

    Karolina Humlan

    SvaraRadera
  7. Jag skulle nog äta upp alla direkt från busken om jag hade haft möjligheten :-)

    Men man kan ju safta och sylta om man gillar det. Sen så kan man frysa in och ta fram och lyxa till det på vintern. Som dekoration på olika bakverk är det ju oslagbart.

    Sen så hittade jag detta recept som ju verkar jättegott! Om några år när vi också (förhoppningsvis) har röda vinbär så ska jag testa.

    Blanda 1 dl socker, 100 smör, 2 tsk vaniljsocker, 1 helt ägg + 3 äggulor och en nypa salt till en krämig smet. Blanda sedan i 3 dl vetemjöl och 1 ½ tsk bakpulver. Bred ut smeten jämnt i en smord och bröad form, helst med löstagbara kanter. Grädda i 180 C i ca 30 min.

    Lägg botten på folie på en plåt eller galler. Vispa 3 äggvitor med 1,5 dl socker. Blanda 3-4 dl vinbär med lite potatismjöl. Blanda i bären i marängsmeten och lägg över kakan. Grädda i 180 C enbart övervärme tills marängen är klar.

    SvaraRadera