Flikar

28 juli 2010

Mjölkfritt filmjölksbröd


Jag älskar verkligen filmjölksbröd, det är saftigt och lite sött. När yngsta dottern blev allergisk mot mjölk så kunde jag ju inte äta det eftersom jag ammade. Men jag kom på ett sätt att baka det utan filmjölk. Och det är nog nästan ännu godare, jag upplever att det är mer saftigt.


Hoppas ni ursäktar den inte jättebra bilden, det är en gammalt foto som jag hade liggande i datorn tydligen. Men det får duga.

Här kommer receptet för den som vill prova. Det är många olika mjölsorter som ska vara i och det går säkert att byta ut en hel del, men ta inte bort bovetet, utan den blir brödet kladdigt och inte alls gott.

Ingrediensen Rapsy Frutty kan man hitta i vanliga mataffärer, typ ICA.

Recept
2 limpor

5 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
2 1/2 dl rågkross
1 dl vetekli
1/2 dl vetegroddar
1 dl boveteflingor
1 tsk salt
4 tsk bikarbonat
1 l blandad rapsy frutty
(blanda den helst dagen innan så den fått stå tills sig)
1 1/2 dl sirap

1. Sätt ugnen på 175°. Smörj två avlånga brödformar som rymmer 1 ½ liter.

2. Blanda alla torra ingredienser. Gärna i en assistent.

3. Rör ner rapsy fruttyn och sirapen och blanda noga. OBS! Den är bröddegen blir inte så torr som vanliga bröddegar, utan rätt kladdig. Man får stjälpa över den i formarna sen. Men den ska inte heller vara rinnande.

4. Fördela degen i formarna och grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme och 30 minuter. Ta över folie efter en timme om bröden börjar bli brända.

5. Stjälp upp bröden och låt dem svalna på galler under bakduk6 kommentarer:

 1. Min son var också mjölkproteinallergiker som liten och då jag ammade bakade jag allt mjölkfritt, man lär sig fort och det mesta går ju att göra mjölkfritt, smart att använda Rapsy Frutty i brödet, min son åt det som yoghurt.

  SvaraRadera
 2. Ja, jag har hört att man kan använda det som yoghurt, men själv så klarade jag aldrig av smaken naturellt. Men kul att höra att det funkade på honom - kanske min dotter kommer gilla det också...

  SvaraRadera
 3. Jag gör allt mitt laktosfritt, fungerar utmärkt med valios laktosfria filmjölk! Det enda jag saknar är kesella och riktigt goda dessertostar. Annars fixar det mesta sig!

  SvaraRadera
 4. Vilken tur att du hittat ett alternativ till filmjölken och att det dessutom blev bättre resultat är ju bara bra. Jag älskar också filmjölksbröd, så enkla och goda.

  SvaraRadera
 5. Johanna - jo visst funkar det bra med laktosfritt, är så skönt att man bor i Sverige där det ju inte är ett jätteproblem att vara överkänslig eller allergisk.

  Erika - Visst är det enkelt! Bra med bröd som man inte behöver ha färska ingredienser hemma (jäst).

  SvaraRadera