Flikar

10 juli 2010

Andra bullar

I vanliga fall bakar jag alltid med riktigt smör eftersom jag tycker att det smakar bäst. Men sedan min yngsta dotter har visat sig vara ägg- och mjölkallergisk har jag börjat att baka sånt som hon också tål.


Till sommaren tycker jag det hör till att man ska ha bullar att ta fram till picknick t ex. Och även om min yngsta dotter inte äter bullar ännu så ville jag att hon ska tåla dem så behöver jag inte oroa mig för att storasyster ska smula ner.

Så här har jag gjort ägg- och mjölkfria kanel- och vaniljbullar. De smakar i stort sett som vanliga bullar - goda :-)

Om du skulle vilja prova själv så finns receptet nedan.

Recept
ägg-, soja- och mjölkfria bullar


150g mjölkfritt margarin (Carlshamn så är det sojafritt också)
5 dl havredryck (eller rismjölk)
50 g jäst (gärna för söta degar)
1 dl socker
1/2 tsk salt
ca 1,4 l vetemjöl

Fyllning
-
kanel och vanilj


150 g mjölkfritt margarin (Carlshamn)
1 msk kanel (2 msk om du bara vill ha kanelbullar)
1 msk vaniljsocker
1 dl strösocker

Rör ihop hälften av margarinet med kanelen och andra hälften av margarinet med vaniljsockret. Strösockret kan man också blanda i, men jag tycker det är enklare att bre ut fyllningen utan sockret. Bara man kommer ihåg att ta på sockret efteråt.

1. Smält margarinet och häll på havredrycken (rismjölken). Värm till 37 grader.
2. Smula ner jästen i i degskål. Häll över lite av mjölken och rör om tills jästen löst sig. Häll i resten av mjölken. Tillsätt socker och salt.
3. Mät upp mjölet. Eller tillsätt mjölet lite allteftersom tills degen fått en lagom konsistens. Ta inte allt för mycket mjölk eftersom bullarna kan bli torra då.
4. Arbeta degen kraftigt, cirka fem minuter med maskin tills den känns smidig. Lite längre tid om du gör det för hand.
5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.
6. Knåda degen på ett lätt mjölat bakbord så att du får ut luftbubblorna. Dela degen i 4 delar. Kavla varje del till en avlång kaka.
7. Bred ett tunt lager av fyllningen på den utkavlade degen. Strö över strösocker.
8. Sen kan du rulla ihop den, dela varje rulle i 10 bitar och lägga i bakformar eller göra snurror. Se nedan. Låt jäsa i 40 minuter under bakduk.
9. Grädda sedan i ugnen 225-250 grader i 5-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Såhär gör jag mina snurror. jag tycker det är lite charmigare än de klassiska i bakformar och lite smidigare också eftersom man slipper skräpet.

Det som är så bra med bullar är att det funkar så bra att frysa. Smakar som nybakat om man värmer dem i mikron! Mmmm


6 kommentarer:

  1. Åh, bullar måste jag baka snart. Jag blir så sugen när jag ser dina. Men jag vet inte om jag kan få dem så snygga som du gör.

    SvaraRadera
  2. Min store son var mjölkproteinallergiker tidigare och då bakade jag också helt mjölkfritt, blev gott ändå med havremjölk, brukade pensla dom med sirap utrört i lite vatten för att få pärlsockret att fastna på bullarna.

    Snurror har jag inte testat att göra ännu, men får man till det blir det snyggt

    SvaraRadera
  3. Erika - visst är det gott med bullar och snurror är enkelt. Så smidigt att hålla på med deg istället för tårtor som liksom blir fina i ugnen. tårtor måste man vara petnoga med...

    Cupcakesfluffan - Skönt att höra att det gått över med allergin för er, hoppas på det här också. Pensla sirap låter sött och gott! :-)

    SvaraRadera
  4. Jag har nominerat dig till Beautifil blog award, kolla min blogg:
    http://bakgladje.blogspot.com/2010/07/beautiful-blogger-award.html
    för jag tycker om din blogg.
    Kram Erika

    SvaraRadera
  5. Man kan även ersätta mjölken med vatten :)
    Har en lillebror som inte tål mjölk så när man bakar bullar åt honom blir dom på vatten, smakar precis lila gott som med mjölk :)

    SvaraRadera
  6. Jättefina bullar, ser otroligt goda ut!
    Kram Anna ( som fann denna sida av en slump).

    SvaraRadera