Flikar

27 nov. 2010

Somrig lanttårta


Det här är en födelsedagstårta till ett litet större barn ;-) Han och hans sambo har nyss köpt hus på landet, men grisen finns inte...ännu i alla fall...

Hade grymma problem med denna till att börja med. Locket som jag skulle täcka tårtan med var alldeles för kladdigt och skört, så när jag lade det på tårtan såg det helt enkelt för *piip* ut.

Först fick jag mest panik, men sen kom jag på att jag hade lite köpe-SP som jag kunde blanda med den egna SP som jag hade kvar. Det räckte precis till att göra ett nytt lock som jag helt enkelt lade på det trasig som redan låg på tårtan.

Så det blev lite tjockare lock än vanligt på denna, men det funkade ju till slut i alla fall.

Huset ser inte riktigt ut som i verkligheten, dels hade jag ingen bild, men sen så hade jag nog inte tid att göra det helt likt ändå. Sjuka barn gjorde att jag hade lite tidsbrist. Men rött med vita knutar stämmer det att det ska vara.

Jag valde att göra det som en sommartårta för det är den årstiden som jag själv älskar allra mest. Speciellt nu när det är så kallt. Förhoppningsvis så höll födelsedagsbarnet med också.


Den här traktorn är tydligen en "grålle". Blev helt klart mer nöjd med denna än den förra jag gjorde. Börjar bli expert på traktorsmärken snart ju :-)

Den lilla grisen, som egentligen ska vara en minigris (hmm skalan blev väl sådär...) har precis hoppat ner i en lerpöl, kanske från traktorn.


I tårtan så är det;

Ljusa bottnar
Ljus chokladmousse med krisp
Hallongrädde

Täckt med grädde och hemmagjord SP (och ja, lite köpt SP)

Dekorationer i SP, men huset och skylten är i FP.


Grattis till "Byggare Bob"...
som han tydligen kallas av vissa ;-)

21 kommentarer:

 1. Tårtan är jättefin och grisen hur charmig som helst =)

  SvaraRadera
 2. Som vanligt jättefin tårta =) Grisen var ju ursöt :)

  SvaraRadera
 3. Hihi, det är roligt att läsa om själva arbetet. Tycker tårtan är jättmysig!

  SvaraRadera
 4. Så fin den blev, vilken söt gris

  SvaraRadera
 5. Otroligt fin tårta! Du är verkligen fantastisk på att modellera. Som sagt var en kurs hos dig, det hade jag verkligen velat gå :0) Grisen är helt underbart söt!

  SvaraRadera
 6. Så fin. Och du är ju grym på att modellera!

  SvaraRadera
 7. jättefin, och smart av dig att göra en sommartårta. det är ju det man förknippar med landet och den bästa tiden på året! supersnygg!!!

  SvaraRadera
 8. Tårtan är ju superfin igen! Rolig idé med huset, och grisen är jättesöt. :-) Tråkigt med problemen med sp:n, man blir ju nog liiite sur såna gånger...fint att det löste sig iaf!

  SvaraRadera
 9. Så fin! Jag gillar grisen och lerpölen som skvätter när grisen hoppat i den. :-)
  Underbar!
  Hoppas du haft en trevlig första advent!

  SvaraRadera
 10. Jag är så imponerad av er tårtbakare, så fantastiskt fina!

  SvaraRadera
 11. Jättefin! Grisen är verkligen jättesöt! Tråkigt när det kör ihop sig, jag hade precis samma incident för ett tag sedan, blev något stressad kan jag ju säga :) Tur att man oftast har ett reservlager :)

  SvaraRadera
 12. Jättefin!! Härligt med lite sommarkänsla så här mitt i snöyran :)

  SvaraRadera
 13. Superfin tårta! Älskar grisen! =)

  SvaraRadera
 14. Wow, den är alldeles underbar! Så himla fin :)

  SvaraRadera
 15. Maria, dina tårtor är helt underbara! Fina detaljer, otroligt snyggt modellerat och komponerat! beundrar också att du kan få dem så fina och höga med sådana mjuka fyllningar som mousse. Tänkte fråga - håller tårtan formen som den ska när du spacklar med grädde? Jag brukar spackla med ganache eller smörkräm och dem stelnar ju i kylskåpet och tårtan håller formen även om den innehåller mjuka fyllningar i tjocka lager. Hur är det med grädde? Jag har inte testat grädde för jag är rädd att tårtan kan börja sjunka ner och SPn smälta :(

  SvaraRadera
 16. Tack så mycket för alla snälla kommentarer!

  TårtOlga: Jag tycker faktiskt att det funkar väldigt bra att använda grädde att täcka med. Mina mousser är väl ganska stabila så de behöver inte extra stöd. Men jag brukar försöka fylla tårtan dagen innan jag spacklar och täcker för då hinner den "sätta sig".

  Jag gör egen SP (med gelatin) och då ska de ju inte smälta, men om jag gör en tårta dagen innan den ska ätas så penslar jag den med olja för att vara säker. Peppar peppar, men hittills har inget lock börjat smälta...

  Men om jag ska ha en tårta med riktigt grymma skarpa kanter och kanske ska färdas långt då kör jag också med en slags smörkräm, som ger bättre stabilitet.

  SvaraRadera
 17. Haha så underbart söt gris :-D
  Hur länge har du hållt på med modellering? Jag undrar därför att det verkar då som om du blivit född med konstnärsgener, allt du gör ser verkligen perfekt ut :-D

  SvaraRadera
 18. Sara: Tack så mycket, det var ju riktigt gulligt sagt av dig. Själv så är det ju svårt att bli helt nöjd så det var kul att höra.

  Mina allra första dekorerade tårta gjorde jag nog till min första dotters 1-årsdag (hon är 3 år). Sen har det inte varit så många förrens hennes nästa födelsedag.

  Men i våras så började jag lite mer med modelleringar (3D-figurer) och då har jag också haft folk som beställt och då blir det ju så att man får mer övning :-)

  SvaraRadera
 19. Din tårta är underbart som alltid! jätte fin modellerat och härligt ;)

  SvaraRadera
 20. Jag älskar verkligen den lilla grisen! :)

  SvaraRadera