Flikar

1 maj 2010

Ägg- och mjölkfri tårtbotten

De flesta tårtbottnar är det väl ingen mjölk i men men...Detta recept hittade jag på www.mjolkfri.com och det var verkligen bra. Har testat andra äggfria tårtbottnar tidigare och de har blivit väldigt kompakta - men inte den här!

1 1/2 dl socker
2 msk NoEgg
1/2 dl vatten
2 msk flytande mjölk (och sojafritt) margarin
3/4 dl havredryck

1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Till formen, mjölk- (och sojafritt) margarin och mannagryn.

Så här gör du:

Smörj och bröa (med mannagryn) en rund form, ca 20 cm i diameter. Jag har testat både 24 och 15 cm, båda funkar - de blir bara olika höga. Blanda de torra ingredienserna, de 4 sista i listan.

Blanda NoEgg och vatten i en bunke och vispa lite med elvisp. Häll i sockret och vispa så att det blir lite fluffigt.

Häll i margarin, havredryck och de torra ingredienserna och vispa snabbt ihop till en slät smet. Bred ut smeten i formen.

Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter i 200 grader. Känn med en sticka om kakan är färdig, stickan ska vara torr. Låt kakan svalna något innan du stjälper upp den på galler.

OBS! Kakan blir inte så hög. Om man vill få en riktigt hög tårta så får man baka fler bottnar. Man kan dela den max 1 gång.

Den blir inte heller så saftig så det är bra att fukta bottnarna lite extra när man lägger ihop tårtan, t ex med mineralvatten.

1 kommentar:

  1. Tack! Nu snor jag ditt äggfria tårtrecept. Hoppas vi kommer i närheten av din fantastiska tårta i alla fall. Kram Ulrika

    SvaraRadera