Flikar

18 jan. 2011

Nästan dammsugare

Jag gillar mitt tårtbottenrecept jättemycket och oftast så blir det fina höga bottnar, men ibland så faller de ihop av (för mig) outgrundlig anledning. Jag tycker det känns ruskigt slösigt att bara slänga dem så jag har haft fryst tårtbotten som jag inte riktigt har vetat vad jag skulle hitta på med.


Så kom jag på att man kunde ha det i dammsugare, men tyvärr så gillar jag inte alls såna "vuxna" smaker som punsch och mörk choklad :-) Men så är det väl inte värre än att det går att ändra ingredienserna lite.

Då fick det bli pistagedammsugare istället. Enligt mig riktigt gott!

Med lite ungefärliga mängder så gjorde jag så här;

Pistagedammsugare ca 20 st

* En halv tårtbotten 24 cm i diameter
* Ca 1 dl pistagenötter
* Några droppar pistageessens (kan uteslutas)
* ca 1 dl kesella
* 500 g marsipan
200 g vit choklad


1. Mixa smulor, nötter och kesella i mixer tills det blir en deg. Tillsätt essens efter smak.
2. Rulla degen till långa rullar och dela dem i lagom storlek.
3. Kavla marsipanen, skär ut remsor och rulla in degrullarna i marsipanen.
4. Smält chokladen över vattenbad och doppa sedan ändarna av rullarna i chokladen. Ställ dem sedan kallt.

Tror jag ska testa lite fler variationer med det här. Känns som att det inte kan bli helt galet och det är ju kul att experimentera lite.


8 kommentarer:

 1. Låter gott med pistage i, var längesedan jag gjorde dammsugare sist, blir allt sugen på att baka några :-)

  SvaraRadera
 2. Vad fiffigt! Jag är så omständig så jag har planerat att baka sockerkaka för att smula sönder till dammsugare :) Mina blir nog mer traditionella dock.
  Vad tråkig jag känner mig nu ;)
  Tycker dina blev jättefina och det låter supergott med pistage!!

  SvaraRadera
 3. in kommer jag och blir helt häpnad, du är ju grym på att göra tårtor, och imponerad blev jag när jag läst att du gör egen sp som du använder. Använder du aldrig köpt ?
  Måste testa göra egen någon dag, är rädd att misslyckas så det får inte vara till någon beställning. ;)
  du får super skarpa kanter, hur gör du ?

  SvaraRadera
 4. Emelie: Får börja med att tacka så väldigt mycket, väldigt gulligt av dig! När jag täcker tårtor så använder jag alltid egen SP (om jag inte har marsipan förstås). Men jag har testat många gånger och några har jag förstås misslyckats med, men till slut så får man lite känsla för det.

  Angående kanterna så är det väl lite träning. Men jag täcker inte med allt för mycket grädde och sen så gäller det mest att SP jämn. Sen så har jag två stycken smoothers så jag kan trycka från två håll samtidigt.

  Pernilla: Hi hi synd att känna sig tråkig för att man gör det traditionella. Hade jag med gjort om jag tyckte det var gott :-)

  SvaraRadera
 5. Hej! Just nu pågår två auktioner i förmån för UNICEF på min blogg. Den ena på ett cupcake-paket och den andra på ett par örhängen. Högsta budet går oavkortat till UNICEF. Hoppas du kikar in och lägger ett bud!

  SvaraRadera
 6. Vilken häftig blogg du har! Jag gillar själv att baka men har aldrig provat med sockerpasta eller liknande. Men nu blev jag så inspirerad att jag måste börja!

  SvaraRadera
 7. De dammsugarna lät riktigt mumsiga du :-)

  SvaraRadera