Flikar

14 dec. 2010

Som jag gör Sugarpaste

Jag har testat ett tag med att använda och göra min egna sugarpaste och det tog ett tag innan jag hittade ett sätt att göra den på så att den blev som jag ville ha den. Nu tycker jag dock att jag har ett recept som funkar. Tänkte jag skulle ta och dela med mig av det här. Receptet är inte helt olikt en del andra recept jag sett, men jag har ändrat lite så det passar mig :-)

Det som är så bra med att göra egen är att det är ingredienser som man nästan alltid har hemma, det går fort och det blir billigare än att köpa. Egentligen är det ju inte så gott med sugarpaste, men det finns sätt att "hotta" upp den på. Lika gott som marsipan kan det nog inte bli dock...

Sugarpaste
(räcker till att täcka en tårta på ca 24 cm diameter)


Ingredienser


1 msk Gelatin
0,6 dl Vatten
1,25 dl Vit baksirap
2-3 msk Kokosfett
600-700 g Florsocker

Smaksättning t ex
1 kork Vaniljessens
1 kork Mandelessens

1. Lägg gelatinet i blöt i vattnet och vänta tills det tjocknat.

2. Smält gelatinet över vattenbad.
3. Tillsätt den vita baksirapen och fortsätt att ha det över vattenbad till dess att allt har smält och det är rinnande igen.
4. Tillsätt sedan kokosfettet och dra blandningen från spisen. Rör tills det smält.


5. Tillsätt valfri smak. Jag använder oftast mandelessens. Det kommer inte att smaka riktigt som marsipan, men ganska nära ändå. Vanilj funkar också bra, och en del föredrar det.

Självklart funkar den utan smaksättning, men då kommer sugarpasten mest smaka florsocker och det är inte speciellt gott enligt mig i alla fall.
6. Häll ett pkt (500 g) florsocker i en stor bunke och gör en fördjupning i mitten.
7. Häll den smälta blandningen i fördjupningen och blanda med en slev/sked.


8. Tillsätt sedan 100-200 g florsocker efter hand. Här gäller det att inte få för mycket florsocker så att degen blir för hård sen. Den ska inte vara rinnig, men fortfarande rätt kladdig och seg. Den brukar alltid funka att hantera ändå, men den är enklare att använda om man inte har för mycket florsocker och jag tycker den smakar godare om den är lite mjuk.

Om du tillsatt för lite florsocker så går det alltid att tillsätta mer sen när du ska knåda den.


9. Plasta sedan in degen och lägg den i en lufttät burk. Låt degen stå i rumstemperatur några timmar eller över natten, sen är den klar att användas.


Till sist lite småtips ;-)

En del brukar färga redan när man gör degen och det funkar självklart jättebra. Jag tycker dock att då har jag ingen riktig kontroll över vilken nyans det blir, så jag gör jämt det när den är klar. Smaken är som baken...

OM man fått degen för hård så kan det underlätta att micra degen 10-15 s på högsta effekt.

Kan du inte lyfta den utkavlade degen utan att den går sönder har du i för lite florsocker. Börja om och knåda i mer florsocker tills den känns bra.

Knåda alltid degen till dess den blivit jämn och mjuk, då blir slutresultatet mycket snyggare.

Använd gärna plasthandskar när du knådar så slipper du bli kladdig (och jag tycker det känns fräschare).

Lycka till!


18 kommentarer:

 1. Tack för detta! Ska nog ta och prova din variant någon gång! Mitt är ganska likt, men jag har glycerol och matolja istället för kokosfett, och 950g florsocker! Mandelessens måste jag också testa! Ha en bra kväll!

  SvaraRadera
 2. Vad smart med mandelessens, kan tänka mig att det påminner mer om marsipan då. Det måste jag prova, tack för jättebra tips!

  SvaraRadera
 3. Jag brukar också göra egen. Fungerar att använda degkrokarna på elvispen om man kör sakta, slipper man kladda med fingrarna alls. =)

  SvaraRadera
 4. Detta recept måste jag testa. Tack för att du delar med dig!! :o)

  SvaraRadera
 5. Tack för tipset. Har aldrig gjort egen men kanske är dags snart :-) Och som du säger så har man ju detta hemma nästan alltid..

  SvaraRadera
 6. Jag har ännu inte testat att smaksätta min SP. Knaske jag ska ta och göra. Jag tycker det är mycket smidigt att göra egen.

  SvaraRadera
 7. Kul att du skriver om detta. Jag ska också testa göra egen vid tillfälle. Tror att det kan funka att byta ut gelatinet mot agaragar, eller ja, värt att testa i alla fall.

  SvaraRadera
 8. Linda - Jag föredrar detta, men om ditt funkar så behövs det säkert inte byta ;-)

  Vet ju att de flesta här har sina egna recept på SP och är vana att hantera det, men kanske får man något tips som kanske är nytt...

  SvaraRadera
 9. Tack, Maria! Jag ska definitivt testa med mandelessens. Jag har också testat att göra egen SP och upptäckt att smaksättning är ett måste. Annars luktar sp:n gelatin och ni vet hur "gott" den luktar, brrrrr

  SvaraRadera
 10. skall ta och testa ditt recept, har aldrig gjort egen sugarpaste

  SvaraRadera
 11. Detta låter ju toppen, ska genast testa göra detta recept :-D

  SvaraRadera
 12. Jag undrar kan man använda vegetabilisk gelatin istället för "vanlig" gelatin?

  SvaraRadera
 13. Anonym: jag har inte testat själv, men hört om andra som gjort det. Av vad jag hört så tror inte funkar att göra det rakt av, men jag har som sagt inte testat sjlv.

  SvaraRadera
 14. Hej!
  Använder du detta tll att täcka tårtan eller för att göra figurer?

  SvaraRadera
 15. Anonym: Jag använder den i stort sett bara till att täcka tårtor med. När jag gör figurer vill jag allra helst ha Wiltons SP - superbra för att göra figurer!

  SvaraRadera
 16. Tack för bra recept. Jag har aldrig gjort ngt av det innan (marsipan eller köpt sp). Det funkade klockrent på första!! :)

  /Jennie

  SvaraRadera
 17. Hej! Jag tänkte testa ditt recept. Men jag undrar vad det är för typ av kavel man bör använda till att kavla ut degen? Ha det gott. Mmvh JENNY

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du har någon kavel av plast så kommer det att fungera allra bäst. Men om du inte har det så fungerar det med en vanlig träkavel, men då kommer du behöva använda en del florsocker för att det inte ska fastna (även på din bakbänk om du inte har stenbänk).

   Du kanske ska vara lite mer generös med florsockret än vad som står i receptet så blir det lite mer "stabil" så blir det nog enklare att kavla.

   Jag kavlar på en plastduk som jag sedan vänder över tårtan numer. Men innan flyttade jag över för hand och det fungerade också!

   Radera